Slow cooking in Gabbiano
Een oud elektrisch kookvuur met twee dicht opeenstaande kringen zodat je amper twee pannen naast elkaar kunt zetten. Een bot keukenmesje. Een veel te klein snijplankje. Een kitchenette waar naast de gootsteen en het kookvuur geen plaats meer is voor mise en place. Het zijn zaken die mij thuis mateloos zouden storen, maar die mij op vakantie niet kunnen deren. In tegendeel: ik omarm hoe ze me forceren om trager te koken. Om te gaan zitten aan de charmante boerentafel en daar rustig de knoflook te hakken, de asperges en tomaten te snijden. Om te genieten van het uitzicht terwijl het water voor de pasta er wel twintig minuten over doet om te gaan koken.
Gabbiano (Monzuno) is een klein dorp nabij Bologna. De Airbnb, Ca dei Ste, koos ik puur om het uitzicht over de bergen en de nabijheid bij de stad die ik graag wou bezoeken. De weg ernaartoe is - zoals bijna alle landelijk gelegen verblijven in Italië - een klim voor de wagen, maar dat is het meer dan waard. We genoten van de rust, van de ondergaande avondzon en van het supermooie uitzicht waar we gewoon stil van werden. De tweede avond kwam Stefano ons een natuurwijntje brengen, waarvoor we hem als dank een stuk van de gigantische burrata gaven die we op de markt in Bologna kochten. Het is één van de mooiste Airbnb’s waar ik ooit geslapen heb, maar dat komt wellicht meer door de gelukzalige herinnering en het geluk dat ik daar voelde dan iets anders.