Hemelse focaccia

 

Focaccia is mijn party trick. Zowel als ik zelf mensen over de vloer heb, als wanneer ik ergens uitgenodigd ben. Dan neem ik een focaccia mee als attentie - meteen origineler dan een fles wijn of bloemen, en bovendien met liefde gemaakt. Lekker als bijgerecht om in de saus te doppen, bij een lunchsalade, belegd als broodje of zelfs bij de aperitief.

 

Ingrediënten

  • 500 gram bloem tipo 00

  • 8 gram zout

  • 600 ml warm water (niet kokend, maar warmer dan lauw)

  • 14 gram verse gist (1/3 blokje)

  • 6 eetlepels olijfolie + wat extra

  • toppings zoals grof zeezout, basilicum, oregano, kerstomaatjes, olijven, rozemarijn …

Bereiding

  • Doe de bloem in een kom en roer er het zout onder.

  • Verbrokkel de gist in het water en roer met een lepel tot het zo goed mogelijk is opgelost.

  • Voeg het water bij de bloem en meng met een vork of lepel tot alles goed samenkomt. Schraap af en toe langs de rand van de kom zodat er geen bloem blijft hangen.

  • Besprenkel de olijfolie hier rijkelijk over. Wees niet bang om veel olie te gebruiken, het deeg mag er echt in baden.

  • Sluit de kom goed af met een deksel of vershoudfolie en zet minstens een nachtje, maximaal 3 dagen in de koelkast om te rusten.

  • Haal de kom uit de koelkast. Schep het deeg even om met een vork, een pannenlikker of een spatel. Het kan eens ‘zuchten’ en wat inzakken - da’s prima.

  • Stort het deeg in een met bakpapier beklede ovenschaal of een taartvorm. Laat nog eens 3 à 4 uur rusten op een droge, warme plek zoals in de oven (zonder dat je hem aanzet). Je hoeft het deeg nu niet meer af te dekken.

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.

  • Sprenkel wat olijfolie over je vingers en ‘dimple’ het deeg. Je gaat er als het ware rustig met je vingers in masseren om er wat extra lucht in te blazen.

  • Voeg nu je toppings naar keuze toe en nog een kleine scheut olijfolie.

  • Zet de focaccia zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze knapperig is en een gouden kleurtje krijgt.

  • Laat 15 à 20 minuten afkoelen voor je de focaccia aansnijdt en serveert. Je kan ze volledig afgekoeld nog een dag of vier bewaren in een brooddoos of in de koelkast. Verwarm ze dan gerust nog even in de microgolf of toaster.

Previous
Previous

Aardappel-groentegratin

Next
Next

Chocolade-sinaasappel olijfoliecake