Aardappel-groentegratin
Het perfecte wintergerecht bestaat niet, maar deze ovenschotel komt aardig in de buurt. Het heeft alles wat je nodig hebt op een koude, druilerige dag: troostende aardappelen, voedzame groenten, vullende room en een krokant kaaslaagje. Een lekker veggie gerecht op zich, maar serveer gerust met bijvoorbeeld worst voor extra family-friendliness. Dit gerecht is ook ideaal om te mealpreppen en kan zo de vriezer in.
Ingrediënten (2 personen)
250 g vastkokende aardappelen
200 g zoete aardappelen
1/2 courgette
2 grote rapen (of meer kleintjes)
250 ml room
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl knoflookpoeder
1/2 tl gedroogde basilicum (of andere Mediterraanse kruiden)
100 g geraspte Gruyère en/of Emmentaler
peper en zout
olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C.
Snijd de aardappelen, zoete aardappelen, courgette en rapen in heel dunne schijfjes. Dit kan met een mandoline, maar ook gewoon voorzichtig met een scherp mes.
Leg alle schijfjes op een bakplaat met bakpapier. Ze mogen een beetje overlappen, maar niet op elkaar liggen. Je zal dus misschien twee platen nodig hebben.
Besprenkel met olijfolie, peper en zout, het knoflookpoeder en de Mediterraanse kruiden. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Meng in een kom de room met de nootmuskaat en de helft van de kaas.
Schik de gegaarde schijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Overgiet met het roommengsel en werk af met de rest van de kaas.
Zet nog eens 20 minuten in de oven, of tot de kaas een gouden kleurtje krijgt.