Aardappel-groentegratin

 

Het perfecte wintergerecht bestaat niet, maar deze ovenschotel komt aardig in de buurt. Het heeft alles wat je nodig hebt op een koude, druilerige dag: troostende aardappelen, voedzame groenten, vullende room en een krokant kaaslaagje. Een lekker veggie gerecht op zich, maar serveer gerust met bijvoorbeeld worst voor extra family-friendliness. Dit gerecht is ook ideaal om te mealpreppen en kan zo de vriezer in.

 

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 g vastkokende aardappelen

  • 200 g zoete aardappelen

  • 1/2 courgette

  • 2 grote rapen (of meer kleintjes)

  • 250 ml room

  • 1/4 tl nootmuskaat

  • 1/4 tl knoflookpoeder

  • 1/2 tl gedroogde basilicum (of andere Mediterraanse kruiden)

  • 100 g geraspte Gruyère en/of Emmentaler

  • peper en zout

  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180° C.

  • Snijd de aardappelen, zoete aardappelen, courgette en rapen in heel dunne schijfjes. Dit kan met een mandoline, maar ook gewoon voorzichtig met een scherp mes.

  • Leg alle schijfjes op een bakplaat met bakpapier. Ze mogen een beetje overlappen, maar niet op elkaar liggen. Je zal dus misschien twee platen nodig hebben.

  • Besprenkel met olijfolie, peper en zout, het knoflookpoeder en de Mediterraanse kruiden. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

  • Meng in een kom de room met de nootmuskaat en de helft van de kaas.

  • Schik de gegaarde schijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Overgiet met het roommengsel en werk af met de rest van de kaas.

  • Zet nog eens 20 minuten in de oven, of tot de kaas een gouden kleurtje krijgt.

Previous
Previous

Het groentewinkeltje aan zee

Next
Next

Hemelse focaccia