Chocolade-sinaasappel olijfoliecake
In het weekend heb ik vaak een craving om iets zoets te bakken, maar ben ik daar geheel niet op voorbereid. Dus behelp ik mij met wat ik in huis heb en creëer ik via die weg nieuwe recepten. Zo ook deze olijfoliecake met chocolade en sinaasappel, die verrassend heerlijk is uitgedraaid. Denk aan de smaak van Pimm’s of Jaffa Cakes, maar dan met de smeuïge textuur van een natte appelcake. En een vleugje Italië dankzij de smaakvolle olijfolie. Tip: de cake is nog lekkerder na een nachtje in de koelkast.
Ingrediënten
1 cup olijfolie
1 cup melk (liefst volle)
1 theelepel vanille-extract
1 ei
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
120 gram kokosbloesemsuiker
Een snuf zout
100 g pure chocolade of melkchocolade
Zeste van 1 sinaasappel
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180° C.
Kluts in een kom de olijfolie, melk, ei en vanille samen.
Meng de bloem, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout in een andere kom goed door elkaar en voeg dan samen met de natte ingrediënten. Mix tot een homogeen mengsel.
Hak de chocolade in fijne stukjes en vouw het samen met de sinaasappelzeste door het mengsel.
Giet het cakebeslag in een ingevette en met bakpapier bekleedde cakevorm of een siliconen cakevorm.
Zet 40-50 minuten in de voorverwarmde oven. Prik eens met een stokje door de cake om te zien of het beslag vanbinnen doorbakken is. Laat afkoelen en haal dan uit de cakevorm.
Je kan de cake nog minstens drie dagen bewaren, afgesloten in de koelkast.