Big batch banana pancakes
Banana pancakes maakte ik vaak op gevoel, maar voor een moederdagontbijt ontwikkelde ik dit recept als houvast. Het maakt zo’n 35 gezonde pancakes met banaan. Handig voor een brunch met volk dus, maar evengoed om één keer wat langer achter je fornuis te staan en de pancakes vervolgens in te vriezen, zodat je er elk weekend (of doordeweeks!) een paar kan uithalen, even opwarmen en enkel nog je favoriete toppings moet toevoegen. Of als je een groter gezin hebt kan je ze gewoon in de koelkast zetten en enkele dagen van eten.
Ingrediënten (voor 30 à 35 stuks)
6 rijpe bananen
4 eieren
400 ml melk (eender welke, ik kies vaak haver- of amandelmelk)
1 el vanille-extract
550 gram zelfrijzende bloem
een snuf zout
Bereiding
Prak de bananen en meng samen met alle ingrediënten. Omdat dit een grote batch is, kan je dat ook makkelijk doen in een keukenrobot, met een handmixer of zelfs in de blender. Meng dan eerst de bananen met de eieren, melk en vanille en roer er dan maar heel kort de bloem en het zout door.
Laat het beslag 10 minuten rusten.
Zet een grote koekenpan klaar en verwarm hierin een beetje olie, of boter. Neem met een pollepel een schep beslag en maak hiermee kleine pancakes in de pan - meestal is een halve pollepel een goede maat, maar doe vooral wat je lekker vindt. Een pancake is klaar om om te draaien als je belletjes ziet aan de randen, en je het makkelijk met een spatel kan omkeren.
Serveer meteen, met je favoriete toppings zoals vers fruit, een lepel Griekse yoghurt, chia jam, esdoornsiroop, lopende honing, zaden en noten …
Of laat de pancakes volledig afkoelen en vries ze in. Dat doe je het best door de pancakes van elkaar te scheiden met stukjes bakpapier - zo komen ze makkelijk los als je er maar één of twee wil uithalen. Je kan ze ‘s nachts laten ontdooien in de koelkast en ‘s morgens nog even opwarmen in de microgolf of een pan, of ze meteen bevroren in de microgolf steken. 30 seconden is meestal meer dan voldoende, anders worden ze hard.